Na warszawskiej Augustówce powstanie pierwszy w Polsce dom dziennej opieki nad chorymi w różnych stadiach terapii onkologicznej. Fundacja Wspierania Osób Nieuleczalnie i Przewlekle Chorych JESTEM zapowiedziała jego budowę podczas konferencji prasowej, która odbyła się 4 kwietnia w warszawskiej Galerii Delfiny. Gościem specjalnym Fundacji była aktorka Maja Komorowska.

Dobroczynne dzieło narodziło się w 2012 roku jako skutek wieloletniego towarzyszenia człowiekowi w chorobie i pragnienia udzielenia mu wsparcia w przeżywaniu trudnych doświadczeń – strachu, wykluczenia czy osamotnienia. Założycielki Fundacji – Izabella Dembińska i  dr n.med. Ewa Kosakowska poznały się podczas terapii onkologicznej. Pierwsza jako pacjentka poddawana chemioterapii, druga jako lekarz. To szczególne, bolesne doświadczenie zaowocowało niezwykłą inicjatywą.

– Fundacja JESTEM udziela obecnie wsparcia ok. 50 osobom chorym na nowotwory, które są w trakcie leczenia onkologicznego lub to leczenie zakończyli, ale poruszają się samodzielnie. W zajęciach uczestniczą także osoby towarzyszące chorym.

– Celem Fundacji JESTEM jest niesienie pomocy w odrodzeniu nadziei i radości. Chodzi o to, by zdrowieć na każdym etapie choroby. Jest bardzo ważne, żeby ludzkie ciepło otaczało chorego człowieka, szczególnie chorego onkologicznie – powiedziała Izabella Dembińska, prezes i współzałożycielka Fundacji.

– Program obejmuje zajęcia rehabilitacyjne, psychoonkologiczne, modlitwę, spotkanie ze sztuką i zdrowy posiłek, a wszystko to w godzinach przedpołudniowych, kiedy chory jest w domu sam. Fundamentem jest stworzona atmosfera, gdzie nikt nie jest anonimowy. Dzięki relacjom i proponowanym metodom troski o zdrowie, chorzy chcą żyć i nie żyją w lęku. – stwierdziła dr n. med. Ewa Anna Kosakowska, wiceprezes i współzałożycielka Fundacji JESTEM, specjalistka onkologii klinicznej, internistka, bioetyk.

Działalność Fundacji jest prowadzona w duchu chrześcijańskim, ale nie jest skierowana tylko do osób wierzących – serdecznie przyjmowane są także osoby niewierzące. Wyróżnikiem Fundacji są tak zwane „godziny o pięknie i kulturze”. Podopiecznych odwiedzają wówczas znane, ciekawe osoby, ludzie z pasją: aktorzy, podróżnicy, politycy, dziennikarze. Fundację wsparli między innymi: Maja Komorowska, Stanisław Soyka, Kamil Durczok, Karol Okrasa czy Robert Więckiewicz. Od sześciu lat Fundacja współpracuje także z Instytutem Muzykologii Uniwersytetu Warszawskiego  – Jesteśmy trochę jak uniwersytet trzeciego wieku. Poszerzamy naszą wiedzę na różne tematy. Jednak chodzi przede wszystkim o zainteresowanie podopiecznych, aby pacjenci nie myśleli wyłącznie o chorobie. – mówi prezes Fundacji JESTEM, Izabella Dembińska. Tradycyjnie, każde zajęcia kończą się wspólnym gotowaniem i posiłkiem.

Codzienna działalności stanowi wyzwanie, ponieważ Fundacja dysponuje niewielką kuchenką oraz salką ok. 40 m. kw., udostępnioną jej przez parafię św. Tadeusza Apostoła w Warszawie. To ma się jednak zmienić. Fundacja JESTEM planuje zbudować dom opieki dziennej, który pozwoli na otoczenie opieką 120 podopiecznych, czyli niemal trzykrotnie więcej niż obecnie.

– Fundacja Trzy Trąby przekazała nam darowiznę na zakup ziemi pod budowę naszej nowej siedziby. Wsparła nas także renomowana pracownia architektoniczna Atelier 3 Girtler & Girtler, która nieodpłatnie wykonała projekt budynku oraz załatwiła wszystkie pozwolenia na budowę. Obecnie zbieramy środki na rozpoczęcie konstrukcji pierwszego w Polsce dziennego domu opieki nad osobami nieuleczalnie i przewlekle chorymi – ujawniła Izabella Dembińska. – Liczymy, że uda nam się stworzyć dla podopiecznych szczęśliwy dom. Liczymy na darczyńców prywatnych oraz odpis 1 proc. podatku PIT. Naszą nagrodą jest radość podopiecznych. Mam wiele świadectw od osób, które były szczęśliwe, że trafiły do nas, pomimo ciężkiej, nieuleczalnej choroby. Pragniemy jeszcze lepiej im służyć  – podsumowała prezes Fundacji JESTEM Izabella Dembińska.