4 lipca br. w Galerii Delfiny na warszawskim Powiślu odbył się wernisaż wystawy Katarzyny Bąkowskiej-Roszkowskiej. Ekspozycja, jak większość prac artystki, inspirowana jest dziką naturą oraz przedmiotami współgrającymi z codziennością. Prace będzie można oglądać do 19 lipca.

Artystka jest absolwentką Wydziału Malarstwa warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych. Inspiruje ją codzienność i związane z nią miejsca, przedmioty i obrazy. Bąkowska – Roszkowska w swoich pracach ukazuje dziką, nieokiełznaną naturę pojawiającą się w niezamieszkanych wnętrzach, zaułkach, ciemnych korytarzach. Widz podążający przez te wszystkie pomieszczenia doznaje niespodziewanych emocji. Ten surrealny klimat towarzyszy wszystkim obrazom artystki, gdzie woda i wyrastające z niej rośliny zawłaszczają stworzoną przez człowieka kulturową, materialną przestrzeń. Obrazy artystki nacechowane są dużą kulturą malarską, pewnością i swobodą w malowaniu niełatwych motywów.

Prace Katarzyny Bąkowskiej – Roszkowskiej można zwiedzać w Galerii Delfiny, na ul. Smulikowskiego 10/2 do 19 lipca 2019 r. w godzinach otwarcia Galerii: pn-wt i pt 15-19; śr-czw 15-18.

Galeria Delfiny, działająca w ramach Fundacji im. XBW Ignacego Krasickiego, to ważne miejsce na kulturalnej mapie stolicy. Powstała w 1999 roku na warszawskim Powiślu. Galeria gościła już przeszło 100 wystaw wybitnych artystów z Polski i zagranicy, głównie z dziedziny malarstwa, tkaniny, fotografii i rzeźby. Od samego początku swojego istnienia była miejscem, w którym świat sztuki spotykał się ze światem biznesu.