Muzea i galerie sztuki ponownie otworzyły się dla zwiedzających. Ale czy jest lepsza pora na zwiedzanie niż noc? Miłośnicy tej corocznej tradycji mogą na szczęście spać, a może raczej… nie spać, całkowicie spokojnie. Uwielbiana przez mieszkańców stolicy impreza, znana jako Noc Muzeów, powraca po rocznej przerwie spowodowanej pandemią w nieco innej odsłonie, oferując nowe formy kontaktu ze sztuką i kulturą

Pierwsza, historyczna Noc Muzeów odbyła się w 1997 r. w Berlinie i co ciekawe – wcale nie na wiosnę, a w mroźną, styczniową noc. Od tamtej pory podobne imprezy cieszą się niesłabnącą popularnością wśród Europejczyków – cyklicznie organizuje ją około 120 miast Europy. W 2003 r. jako pierwsze w Polsce, Noc Muzeów zorganizowało Muzeum Narodowe w Poznaniu. Rok później przyszedł czas na stolicę. I chociaż trudno w to dzisiaj uwierzyć – do udziału w pierwszej edycji imprezy zgłosiło się… 11 placówek i były to wyłącznie muzea. W 2017 r. chętne były już 233 instytucje.

W tym roku impreza powraca w nieco innej, ale równie ciekawej i – jak zapowiadają organizatorzy – przede wszystkim bezpiecznej formule, z zachowaniem zasad reżimu sanitarnego. Po raz pierwszy, oprócz tradycyjnego zwiedzania, będzie można uczestniczyć w wydarzeniach online oraz atrakcjach na świeżym powietrzu. Zdecydowanie jest w czym wybierać – na nocnych zwiedzających czeka aż 180 placówek ze zróżnicowanym programem, w tym 80 inicjatyw organizowanych na zewnątrz oraz ok. 100 wydarzeń online. Jak co roku, Miasto zapowiedziało uruchomienie specjalnej linii muzealnej (M) oraz wydłużenie kursowania innych linii, aby ułatwić warszawiakom bezpieczny powrót do domów.

Amatorzy wieczornych spacerów mogą więc udać się na „spacer z kulturą” korzystając z dwóch tras, w czym pomocna okaże się na pewno specjalna mapka z zaznaczonym przebiegiem tych tras i wszystkimi wydarzeniami. Dostępne do zwiedzania będą m.in. pojazdy w ramach tradycyjnej już parady zabytkowych autobusów na pl. Defilad i tramwajów na pl. Narutowicza czy ogrody BUW, a trasę umilą spacerowiczom m.in. minirecitale przygotowane przez Muzeum Chopina. To tylko niektóre z zapowiadanych atrakcji czekających na spragnionych nocnych wrażeń Warszawiaków – szczegółowy Program Nocy Muzeów oraz wyszukiwarka wydarzeń są dostępne na stronie: www.um.warszawa.pl/nocmuzeow