Fundacja im. XBW Ignacego Krasickiego, wspólnie z wydawcami i partnerami, kontynuuje serie wieczorów literackich w formule on-line. Wydarzenia pozwalają czytelnikom na zapoznanie się z nowościami książkowymi, a także z autorami książek. Najbliższe spotkanie odbędzie się w piątek. Gościem Fundacji będzie Marcin Libicki.

Wieczór autorski zostanie poświęcony najnowszej książce Libickiego pt. „Kościół i sztuka chrześcijańska pierwszych wieków”. W dyskusji, którą poprowadzi Paweł Lisicki, pisarz i publicysta, wezmą też udział bp Michał Janocha, historyk sztuki oraz Marek Jurek, historyk i były Marszałek Sejmu RP.

Wydarzenie odbędzie się w warszawskiej Galerii Delfiny 24 lutego o godz. 18. Transmisja on-line będzie dostępna na kanałach społecznościowych Fundacji pod adresem YouTube/fundacjaxbw oraz na profilu Fundacji na Facebooku. Partnerem specjalnym wydarzenia jest Polfrost Internationale Spedition oraz firma Vininova.

Dyskusja na temat najnowszej książki Marcina Libickiego kończy cykl trzech wirtualnych spotkań organizowanych przez Fundację im. XBW Ignacego Krasickiego podczas tegorocznych ferii. W ramach cyklu odbyły się już następujące wydarzenia:

• 24 stycznia – spotkanie z Markiem Budziszem, analitykiem obronności i geopolityki wschodniej, autorem książki „Samotność strategiczna Polski”
  • 9 lutego – spotkanie zatytułowane Ziemkiewicz kontra Sakiewicz. Dyskusja pomiędzy kluczowymi komentatorami politycznymi i gospodarczymi odbyła się w oparciu o ich najnowsze publikacje – „Wielka Polska” Rafała Ziemkiewicza i „Testament I Rzeczpospolitej. Kulisy śmierci Lecha Kaczyńskiego i wojny na Ukrainie” Tomasza Sakiewicza.

Wydarzenia można będzie obejrzeć pod adresem: https://www.youtube.com/@FundacjaXBW/streams oraz na facebookowym profilu Fundacji XBW https://www.facebook.com/fundacjaxbw/