– Patrzyłam na zdjęcie i myślałam, że wróci. Choć przecież przytulałam się do jego trumny. Zobaczyłam te obrączki i byłam na niego zła. Że mnie zostawił, że on umarł, a ja muszę żyć – to jedno z wielu dramatycznych wspomnień, o których możemy przeczytać w książce „Śmierć warta zachodu”. Publikacja, która została wydana z okazji jubileuszu 10-lecia pracy Fundacji Dorastaj z Nami, jest zbiorem wywiadów, esejów i reportaży.

– To przejmująca wielogłosowa opowieść, której tematem jest służba – służba dla kraju i dla drugiego człowieka. Służba żołnierza na misji, policjanta antyterrorysty, strażaka, ratownika medycznego. Służba i wszystko co się z nią wiąże – honor, odwaga, odpowiedzialność, strach, samotność, ordery, wdzięczność… ale nierzadko także osierocone dzieci, rodziny, smutek, trauma, żałoba i śmierć… śmierć dzisiaj, tu i teraz. Jak to jest, kiedy – choćby w najszczytniejszym celu – giną najbliższe nam osoby? Albo, kiedy ideał poświęcenia zderza się z bólem, banalnością, absurdem życia tych, którzy tego daru śmierci musieli być świadkiem? – opowiada Magdalena Pawlak, prezes Fundacji. – Nasza książka „Śmierć warta zachodu” poświęcona jest ludziom, którzy zginęli służąc Polsce. To opowieść o prawdziwych bohaterach i ich rodzinach, o tych, którzy po nich zostali i na nowo uczyli się żyć.