Liternictwo, typografia, projektowanie fontów, robienie filmów (w tym animowanych), multimedia, projektowanie czasopism, książek i ilustracji – w tych dziedzinach sztuki graficznej można się kształcić na Wydziale Grafiki Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie. Jak podkreśla znany grafik i plakacista prof. dr hab. Lech Majewski, absolwent, a obecnie wykładowca Wydziału Grafiki warszawskiej ASP, nawet 95% jego absolwentów pracuje w swoim zawodzie.

– Niektórzy sięgają bardzo wysoko, a niektórzy trochę niżej, ale uprawiają zawód. ASP to nie jest szkoła geniuszy. Tu się pojawiają geniusze, ale jest to szkoła artystyczna kształcąca młodzież wysoko uzdolnioną i do tego sprowadzają się egzaminy wstępne – mówi prof. Majewski w wypowiedzi dla platformy edukacyjnej Akademia Zarządzania i Rozwoju (www.azir.edu.pl). Zaznacza również, że nabywane przez studentów umiejętności mogą im się później przydać w wielu dziedzinach.

Jak sprawdzić, czy mamy szansę na studiowanie kierunków artystycznych? – Egzaminy na każdy wydział są bardzo specjalistyczne, dlatego na wydziałach organizowane są specjalne kursy i przeglądy przygotowujące chętnych do zdania egzaminu. Egzamin na Wydział Grafiki różni się np. od egzaminu na architekturę wnętrz – tłumaczy prof. Lech Majewski. Począwszy od grudnia, dwa razy w tygodniu na wszystkich wydziałach odbywają się natomiast konsultacje, na których każdy chętny może zaprezentować swoje prace oraz usłyszeć, co powinien robić dalej. – To dość ważna rzecz, bo tym sposobem czasami ci bardzo zdolni ludzie nie są zagubieni. Będzie można się dowiedzieć, czym jest egzamin i jak się do niego przygotować – zapewnia.

Jaka przyszłość czeka absolwenta Wydziału Grafiki na Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie? O tym również opowiada prof. Lech Majewski słuchaczom AZiR: https://azir.edu.pl/wyklad/asp-to-nie-szkola-geniuszy/

Innowacyjna platforma www.azir.edu.pl łączy świat nauki ze światem praktyków. Misją AZiR jest wspieranie procesu edukacji i rozszerzanie go o praktyczne wskazówki oraz doświadczenia liderów biznesu i ekspertów. Na platformie znani menedżerowie, naukowcy i osoby będące autorytetami w różnych dziedzinach dzielą się swoimi przemyśleniami, radami i wskazówkami z osobami rozpoczynającymi karierę zawodową lub zastanawiającymi się nad wyborem kierunku studiów. Partnerem strategicznym AZiR jest Żabka Polska.