Spośród książek na temat historii Polski trudno o pozycję jednoznacznie optymistyczną. „Poczet przedsiębiorców polskich”, wydany nakładem Warsaw Enterprise Institute, pod patronatem merytorycznym Fundacji XBW Ignacego Krasickiego, stanowi swoisty wyjątek. Jest to książka, która pokazuje energię i zmysł biznesowy Polaków na przekór trudnej historii ojczystej.

Jak czytamy w recenzji na łamach Polska The Times: „Po lekturze tej książki ciśnie się na usta pytanie: dlaczego dopiero teraz?”. Pytanie zasadne, bowiem ostatnia duża monografia polskich dziejów gospodarczych ukazała się jeszcze w PRL. Warunki powojenne stłumiły polską przedsiębiorczość, a nowy kapitalizm po 1989 r. wzrastał na nowej glebie, bez ciągłości gospodarczej z dawną Rzeczpospolitą, która przedsiębiorczością stała – czego dowodzi ta książka. Na korzyść lektury świadczy również fakt, że jest ona napisana barwnym, żywym językiem, który zainteresuje każdego.

9 marca (sobota) o godz. 12.30, w sali konferencyjnej Dolnośląskiej Loży Business Center Club we Wrocławiu (ul. Metalowców 25), będzie można się spotkać z autorami „Pocztu Przedsiębiorców Polskich”. Organizatorami spotkania są Stowarzyszenie Potomków Sejmu Wielkiego oraz Loża Dolnośląska Business Center Club.