Dziś przypada 288. rocznica urodzin patrona naszej Fundacji, biskupa warmińskiego Ignacego Krasickiego. Szczególnie uroczyście urodziny będą obchodzone w Lidzbarku Warmiński. Z tej okazji na zamku biskupów odbędzie się wyjątkowy koncert.

Zamek biskupów w Lidzbarku Warmińskim był siedzibą duchownych, biskupów warmińskich. Posługę taką pełnił też Krasicki. Dziś, z okazji rocznicy urodzin, na zamku odbędzie koncert w czasie którego, będzie można usłyszeć dźwięk złotego klawesynu, którego oryginał znajduje się w Wersalu, we Francji. Klawesyn był w czasach Krasickiego popularnym instrumentem.

Zachęcamy do zapoznania się z życiorysem Ignacego Krasickiego, który publikujemy na naszej stronie:

Ignacy Błażej Franciszek Krasicki herbu Rogala (3.02.1735 – 14.03.1801) – Jeden z głównych przedstawicieli polskiego oświecenia. Nazywany „księciem poetów polskich”. Biskup warmiński od 1767 (stąd pseudonim X.B.W. – książę biskup warmiński), arcybiskup gnieźnieński od 1795, książę sambijski, hrabia Świętego Cesarstwa Rzymskiego, prezydent Trybunału Głównego Koronnego w Lublinie w 1765, proboszcz przemyski, kustosz kapituły katedralnej lwowskiej w 1765 roku, poeta, prozaik i publicysta, encyklopedysta, kawaler maltański zaszczycony Krzyżem Devotionis, mianowany biskupem tytularnym Verinopolis w 1766 roku.