To tytuł najnowszej książki Rafała A. Ziemkiewicza, w której autor, w swoim stylu, komentuje i opisuje rzeczywistość społeczną i polityczną w Polsce. Kolejne z cyklu autorskich spotkań w Galerii Delfiny zostało poświęcone właśnie wydaniu tej publikacji.

Spotkanie, które zgromadziło zarówno dziennikarzy jak też czytelników i fanów oryginalnego pióra autora, poprowadził red. Łukasz Warzycha.

Książka „A więc wojna!” jest zbiorem felietonów, starannie wybranych z ostatnich kilku lat. Autor wyśmiewa w niej działania opozycji, wytyka nieudolność władzy, a przede wszystkim tłumaczy i komentuje otaczającą nas rzeczywistość.

– Zostały do nich [do zbioru felietonów – red.] wrzucone myśli które, mam wrażenie, powinny zostać rozwinięte w poważną książkę. Tylko że ja nie mam kiedy tego zrobić i sprzedaję troszkę takie kawałki. Jak to kiedyś powiedział Sapkowski, pociąłem kożuch na szmatki do czyszczenia kurzu – mówił Rafał A. Ziemkiewicz.

Książka „A więc wojna!” została wydana przez wydawnictwo „Fabryka Słów”. Partnerami wieczoru były Fundacja im. XBW Ignacego Krasickiego, Fundacja XX Czartoryskich oraz Libris Polska.