W jesiennym kalendarzu domy aukcyjne i antykwariaty zaplanowały kilkanaście aukcji. Wśród tysięcy oferowanych pozycji nie zabrakło krasickianów.

23 września kielecki antykwariat Światowid wystawi trzytomowe lwowskie wydanie wyboru dzieł Krasickiego w edycji Altenberga (1882), w dobrym stanie, z oryginalną oprawą wydawniczą. Cena wywoławcza to 300 zł. Z kolei 2 października na IV aukcji antykwariatu Szarlatan można będzie kupić powojenne wydania „Bajek” i „Satyr” XBW. Każda z książek, w dobrym stanie, z pięknymi ilustracjami Jana Marcina Szancera, ma niską cenę wywoławczą – tylko 60 zł. Dzień później ta sama edycja „Satyr” na aukcji antykwariatu Kwadryga będzie mieć już dwa razy wyższą cenę wywoławczą. Na aukcji Szarlatana od 200 zł można będzie licytować czterotomowe wydanie krakowskie pism Krasickiego, w edycji Kazimierza Bartoszewicza (1882-83).

Aukcja warszawskiej Kwadrygi (3 X), oprócz wspomnianych „Satyr”, będzie okazją do licytowania pojedynczych woluminów z glücksbergowskiej edycji dzieł Ignacego Krasickiego. Na 150 zł wyceniono zarówno „O rymotwórstwie i rymotwórcach” (1829), jak i „Pana Podstolego” (1829).

Wszystkie aukcje odbywają się za pośrednictwem platformy internetowej Onebid.pl