Chodzenie, choć niepozorna, zwykła czynność okazała się tematem, której poświęcono blisko 300-stronnicową publikację. Szymon Augustyniak, autor książki „Mimochodem. O chodzeniu”, był gościem Galerii Delfiny.

Spotkanie zgromadziło liczne grono nie tylko chodziarzy, ale przede wszystkim czytelników i osób związanych z warszawskim rynkiem wydawniczym. – Pisanie historii o chodzeniu wydaje się absurdalne, bo jest to czynność podstawowa dla każdego z nas, ale uznałem, że może być tematem badań – przekonywał autor.

W książce nie brakuje więc ciekawych spostrzeżeń, takich jak znaczenie chodzenia w historii wojskowości czy religii. Okazuję się też, że wielu wybitnych i znanych ludzi miało swój własny specyficzny chód, a wielu z nich wyobrażało sobie twórczości… bez spacerów. Wśród tych, których opisał autor znaleźli się m.in. Katon, Tołstoj czy Dickens.

Szymon Augustyniak podzielił się też refleksją o ruchliwości społeczeństwa. – Wielkim winowajcą braku ruchu jest siedzenie przed tymi wszystkimi błyskotkami, jak telewizory i komputery – stwierdził.

Książkę „Mimochodem. O chodzeniu” wydało Wydawnictwo Helion. Partnerami spotkania autorskiego w Galerii Delfiny była Fundacja im. XBW Ignacego Krasickiego, Instytut Staszica, portal RaportCSR.pl oraz firmy Żabka i Diaverum.