Fundacja im. XBW Ignacego Krasickiego, wspólnie z Instytutem Staszica, zorganizowała debatę na temat społecznej odpowiedzialności samorządowców. W dyskusji wzięli udział przedstawiciele trzech największych ugrupowań, które walczą o poparcie w nadchodzących wyborach samorządowych. To pierwsza taka debata, gdy do dyskusji na temat odpowiedzialności społecznej wywołano właśnie samorządowców.

W debacie udział wzięli: Grzegorz Kuca, wiceburmistrz Bemowa (Platforma Obywatelska), Zbigniew Cierpisz, wiceburmistrz Pragi-Północ (Prawo i Sprawiedliwość) oraz Dariusz Kacprzak, wiceburmistrz Białołęki (Bezpartyjni Samorządowcy).

Prelegenci zgodnie stwierdzili, że w samorządach porozumienie ponad podziałami jest możliwe, choć czasem partyjne układy biorą górę. W opinii Grzegorza Kucy samorząd lokalny różni się od wielkiej polityki i „jak najbardziej powinien od niej uciekać”. W jego przekonaniu, lokalna społeczność oczekuje, aby skupiać się na jej problemach a nie na politycznych sporach.

Z kolei Zbigniew Cierpisz, wiceburmistrz Pragi-Północ stwierdził, że na poziomie lokalnym należy przede wszystkim umieć się porozumieć. – Tym bardziej ważna jest ciągłość działań samorządowych, niezależna od partyjnych barw i konsekwencja w ich realizacji – dodał.

– Warto podkreślić, że społeczna odpowiedzialność samorządowców polega na przewidywaniu konsekwencji działań. Trzeba być trochę wizjonerem, trochę praktykiem, trochę teoretykiem by nie szkodzić a pomagać społecznościom lokalnym – tłumaczył Dariusz Kacprzak, wiceburmistrz Białołęki.

Gospodarzem debaty była Galeria Delfiny.